Konstgräs till lekplatser

Genom att använda konstgräs till lekplatser, på skolgården eller på förskolan kan du förvandla lekplatsen till en härlig och grön yta som uppmuntrar till lek och rörelse. Barnen kan leka på ett mjukt och grönt gräs under större delen av året, utan att riskera att få gröna fläckar på kläderna eller att bli leriga. Det här gräset fungerar lika bra på plana ytor som på kullar, vilket ger ännu fler möjligheter till lek och aktivitet. Oavsett väderlek inspirerar konstgräs till lek och rörelse. Här är några tips du kan ha i åtanke vid utformandet av lekplatsen och via länken hittar du än mer information om konstgräs till lekplatser.

Konstgräs - Slitstarkt och säkert underlag

Konstgräs erbjuder ett slitstarkt och säkert underlag för lekplatser, vilket gör det till ett idealiskt val för både skolgårdar och förskolor. Dess robusta natur står emot intensiv användning och behåller sin gröna lyster under lång tid, vilket minimerar behovet av underhåll. Det är speciellt utformad för att ge ett mjukt och stötdämpande underlag, vilket minskar risken för skador vid fall, vilket gör det till en säker yta för barn att leka på.

Konstgräset tål även varierande väderförhållanden, vilket innebär att lekplatsen förblir tillgänglig och inbjudande året runt. Dess mångsidighet gör det möjligt att installera på olika typer av ytor och terränger, vilket öppnar upp för kreativitet i lekplatsens design. Därmed blir konstgräs ett praktiskt och estetiskt tilltalande val för moderna lekplatser.

Vad ska man tänka på när man ska utforma en lekplats med konstgräs?

Tillgänglighetsanpassade ytor för alla

Ingen ska behöva stängas ute från en lekplats på grund av funktionshinder. Gräs som är konstgjort eller fallskyddsgummi är ett underlag som alla kan vistas på, oavsett förutsättningar.

Skapa gemenskap med färgglada ytor

Skolmiljön påverkar elevernas välbefinnande och prestation. Statistik från Friends visar att 60 000 barn i skolan mobbas varje år. Genom att erbjuda färgglada ytor och anpassade lekredskap kan vi bidra till att skapa en inkluderande miljö som bjuder in till gemenskap och samvaro.

Förebyggande insatser för barnens hälsa

Barnens hälsa är av högsta prioritet. Därför bör både den fysiska och psykiska hälsan tas i beaktning när man planerar en lekplats eller skolgård.

Fräscha och moderna lekplatser

Lekplatserna bör vara fräscha, inbjudande och kompatibla med dagens teknologi för att attrahera barn och ungdomar. Genom att investera i moderna lösningar och material som konstgräs och gummi kan vi skapa lekplatser som är hållbara och långsiktigt attraktiva.

Underhållseffektiva ytor

Konstgräs och gummi kräver minimalt med underhåll jämfört med exempelvis fallgrus och på så sätt behöver inte lekplatser bortprioriteras på grund av höga underhållskostnader.

En inkluderande mötesplats

En lekplats eller skolgård bör vara en mötesplats för alla – barn, ungdomar, familjer eller kompisgäng. En plats där alla känner sig välkomna och där gemenskap och lek kan frodas.

Konstgräs skolgård & förskola

Konstgräs är ett utmärkt val för skolgårdar och förskolor då det ger en mjuk och säker yta för barnen att leka på året om. Genom att använda konstgräs på skolgårdar och inom förskola kan man undvika att skolgården eller förskolegården blir lerig och blöt under regniga dagar. Dessutom är det mycket underhållsvänligt och kräver minimalt med skötsel, vilket är en fördel för personalen som ansvarar för skolgården eller förskolegården. Ta del av våra tips nedan och läs ännu mer om konstgräs till skolgård och förskola via länken.

Tänk på det här inför valet:

Säkerhet och miljö

För barnens säkerhet och hälsa bör du välja en variant som endast innehåller sand som ifyllnad. Dessutom ska det vara godkänt enligt EN 71-3, vilket innebär att det är säkert att leka på och inte farligt att stoppa i munnen. För att bidra till en bättre miljö är både gräset och det eventuella fallskyddet 100% återvinningsbara.

Hållbart och ekonomiskt

Genom att använda högkvalitativt gummi och konstgräs som fallskydd på lekplatser kan vi erbjuda en lekplats eller skolgård som kräver minimalt med underhåll. Med ett hållbart gräs i konstmaterial kan du skapa en inspirerande, grön och härlig yta som passar alla årstider.

Uppdaterad teknik

Välj gräs som är utvecklat med den senaste tekniken inom backing, vilket innebär att limmet och baksidan som håller fast konstgräsfibrerna i mattan är av högsta kvalitet. Numera används ofta PU-backing i stället för Latex-backing med innehåll av SBR gummi, vilket gör att marknaden kan erbjuda ett miljövänligare gräs med bättre funktionalitet, kvalitet och fäste. PU-material ger bättre fiberfäste, ökad hållbarhet under fuktiga förhållanden, bättre verkan med konstgräslimmet och är bättre för miljön.