Lektips för barnkalaset

Kalaset är den viktigaste dagen på året för många barn! Det finns alltid ett kalas som passar just ditt barn, oavsett ålder, intresse, budget, bostad. Och självklart behöver man inte vara många för att ha det kul. Är man ensam eller med en kompis, kan ett besök på ett nöjesfält vara den där speciella dagen man minns länge. Eller en heldag i skogen med matsäck, stövlar och så mycket spännande att upptäcka.

Kalas hemma

Fiskdamm

Fiskdammen är den enkla och uppskattade klassikern med överraskningen bakom skärmen eller skynket. Bara att spänna upp ett lakan inne i vardagsrummet eller ute i trädgården. Med ett spö fiskar deltagaren upp en påse med ett överraskande innehåll. Vill man ha en fin avslutning, kan man dela ut godispåsarna via fiskdammen. Eller så inleder fiskdammen och kanske bjuder på en partyhatt eller pyssel som fortsätter kalasandet.

Skattjakt

Att leta skatter kan varieras i oändlighet med hänsyn till ålder, intresse, bostad. Kan inte barnen läsa ännu: rita eller fotografera bilder som ger ledtrådar. På varje gömställe finns en ny bild med en hint om var man ska leta härnäst. Till slut hittar man skatten som kan vara godispåsar eller en lite gåva. Är barnen riktigt små, kan ett snöre leda dem till skatten. Om de är äldre, kan man förstås använda bilder, men också skriva ledtrådarna. Ännu mer spännande kan det vara att ta skattjakten utomhus och till trädgården, lekplatsen, parken. I sagornas värld finns det mycket idéer att inspireras av. Som Pippis sockerdricks-träd och när Tommy och Annika hittade fina överraskningar i en stubbe.

Lan

För de lite äldre barnen, ordna ett kalas de sent kommer glömma. Be barnen, i samråd med föräldrar, ta med sig sina datorer så de kan spela natten lång tillsammans. Bjud på snacks och dryck – enkelt med nog så uppskattat. På nätet finns mer underhållning än de kommer hinna med på en dag eller två. Självklart kan du som vuxen hålla ungdomarna sällskap. Om du inte känner för att ge dig in på spel som Counter Strike eller Dota, kan du fördriva tiden med att läsa bloggar eler slösrufa på Facebook.

Disco

Ta reda på barnens favoriter och sätt ihop deras bästa låtar till en disco-lek. Använd gärna kulörta glödlampor och dämpa belysningen. Vid ett dansstopp pausas musiken och alla står helt stilla. Den som rör sig, åker ut och tar hand om musiken så känner sig ingen ledsen.

Viskleken

Är leken som så många lekt och känner igen. Är enkel och kan göras när och var som helst. Passar extra bra att göra när gästerna väntar på att alla ätit färdigt. Första deltagaren börjar genom att viska en mening till den som sitter bredvid, som viskar det den hört till nästa, som viskar till nästa osv osv. När meningen viskats laget runt, berättar den sista personen vad den hört. Det brukar inte alls vara samma som i början och skratten blir många.

Gömma nyckeln

De allra flesta har lekt “gömma nyckel” som är såväl enkel att leka som att komma ihåg. Använd en nyckel eller det som passar. Är det ett Tema-kalas för Halloween, kanske det blir ett litet spöke. Alla deltagare lämnar rummet, utom den som gömmer. När saken är gömd, berättar gömmaren om det är "fågel", "fisk" eller "mittemellan": högt upp, lång ned eller just mittimellan. När någon kommer nära saken, säger gömmaren att det ”bränns” och kommer någon väldigt nära, kan det vara ”jättehett”. Är den långt borta, är det “kallt” och ännu längre bort “iskallt”. När saken är hittad, är det upphittarens tur att gömma.

Bingo

En klassiker som är rolig för båda barn och vuxna. Du kan köpa en Bingosnurra med tillhörande plattor i de flesta butiker eller så gör du egna. För de äldre barnen kan det vara roligt med siffror. De små barnen brukar uppskatta bildbingo. Vuxna, som till och med kan tjäna en slant på att spela Bingo, kan spela på nätet. Här kan du läsa mer om hur det går till.

Hyr ditt barnkalas

Hemma kan det bli trångt om det är många barn och då kan det vara bra att hyra in sig. Kostnaden är från 100 kr/barn inklusive fika, aktivitet. Priserna varierar beroende på vart man bor, aktiviteter etc. Kika runt vilka möjligheter som finns på just din ort och för din budget.

Leklandet

Ger barnen plats att rasa av sig i ett härligt bollhav, på klätterväggar etc. Är det många barn och/eller om åldrarna är låga, behövs kanske några extra vuxna.

Museér och teknikcentra

Håller öppet för barnkalas runt om i landet. Här kan man programmera robotar, experimentera, botanisera bland växter och djur.

Bowling

Med kalas finns hos många bowlinghallar. Skor och klot ingår i hyran och efter strike eller klot i rännan, är det fika och mer firande.

Simhallen

Bjuder på ett blött, härligt kalas blir det på vattenpalats och i simhallar. Ibland får man låna badleksaker och fika ingår eller köps till. Oftast krävs flera vuxna för säkerheten, hör med anordnaren om hur många och om ev andra regler.

Gokart

Blir det fartfyllda firandet som barnen brukar älska. Att ratta och gasa en alldeles egen bil, är både pirrigt och roligt! Kan vara ålders- eller längdgränser, hör med gokart-banan vad som gäller.

Escape room/prison islands

För de äldre barnen, 10+, är det här riktigt spännande äventyr med många klurigheter. Som moderna varianter av Fångarna på Fortet där det gäller att lösa gåtor för att öppna rummet eller cellen.