Lekar & aktiviteter för hela familjen

Familjer med äldre barn och unga-vuxna

När barnen börjar bli äldre och kommit upp i åldern är det kanske inte jättepoppis att umgås med familjen, men vi vågar nästan lova att våra lektips på aktiviteter kan locka även de grinigaste tonåringarna till att vilja vara med. Här hittar du allt från fartfyllda aktiviteter och lekar, till mer avkopplande aktiviteter.

Action och sport

Här har vi samlat våra bästa lektips för den äventyrslystna familjen som vill uppleva en fartfylld aktivitet tillsammans.

Lekplats


Lekplatser är en fantastisk plats för familjer att samlas och leka tillsammans. Dessa platser erbjuder en bred variation av aktiviteter och lekar som främjar samarbete, rörelse och kreativitet hos både barn och vuxna. Oavsett om det är gungor, klätterställningar, eller bollspel, så finns det något för alla åldrar. När man besöker en lekplats med familjen är det viktigt att tänka på säkerheten. Ett av de centrala elementen för en trygg lekplats är det fallskydd som används. Fallolyckor är en vanlig företeelse på lekplatser, och därför är det avgörande att det finns ett mjukt och skyddande fallunderlag. Konstgräs till lekplatser är ett utmärkt exempel på ett sådant underlag. Det är mjukt, dämpar fall och minskar risken för skador.

Äventyrsbana


10 meter ovanför marken klättrar man från hinder till hinder uppe bland trädtopparna. En riktig utmaning för hela familjen!

Frisbeegolf


Något som blivit poppis på senare tid är att spela Frisbeegolf. Precis som vanlig golf går det ut på att man ska få bollen i koppen, fast i frisbeegolfen har man bytt ut golfbollarna och kopparna mot korgar och frisbees. Precis som att man slår olika långt med golfklubborna, kastar man olika frisbees med varierande längd. En rolig lek för hela familjen! På Discsport.se finns frisbee-set och andra tillbehör du behöver när du ska spela frisbeegolf.

Bumper ball


Prova den stora succén Bumper ball, som är en roligare version av fotboll. Bumber ball fungerar ungefär som vanlig fotboll, men det finns en skillnad: varje deltagare är klädd i en stor bubbla av transparent plast. Ett väldigt roligt lektips, som garanterat kommer leda till många skratt!

Gemensam sport eller aktivitet


Har ni i familjen något gemensamt intresse som ni delar med varandra? Till exempel kanske ni alla spelar golf, ta då med familjen på en golfweekend där ni får tid att umgås tillsammans. Nära Båstad på Äppelgårdens GK finns det kompletta golfpaket till otroligt billiga priser.

Avkopplandest

Det finns inget som säger att man måste göra fartfyllda lekar med massvis med action. Ibland behöver man komma bort ett tag för att kunna slappna av och koppla av ordentligt. Kanske kan en sparesa vara perfekt för att locka med sig tonårsdottern?

Spa


Ta med dig ungdomarna på spa och lyxa till det ordentligt. Gå på behandlingar, softa i bubbelpoolen, ät god mat och bara ha det trevligt tillsammans. Vi kan tipsa om Sankt Jörgen Park Resort som har massvis med olika behandlingar och ett fantastiskt spa.

Familjespa på kolmården


Ta med familjen till Kolmården och kombinera ett besök i djurparken med spa, eller åk bara dit för att koppla av på spa. Hit kan man ta med barn i alla åldrar och det finns plats för lek och bus både för stora och små, samtidigt som föräldrarna kan njuta av en behandling. Här kan ni läsa mer.

Roliga och lärorika lekar för barn

Det är inte alltid så lätt att veta vad man ska hitta på med sina barn när de är små. Barnen behöver sysselsättas, och ofta kan föräldrarnas fantasi ta slut efter ett tag och det känns som att man leker samma lekar varje gång. Det är inte särskilt kul för dig som förälder, och inte heller speciellt utvecklande för barnet. Här har vi tagit fram några av våra bästa lektips för mindre barn.

Barn 1-2 år

Här har vi tagit fram lektips på olika lekar som vi rekommenderar för barn som är 1-2 år.

Klassiska rörelselekar

Rörelselekar är väldigt nyttiga för barn, då de tränar koordinationen. Dessutom är det väldigt bra träning både för deras motorik och språkutveckling. Du kan exempelvis köra klassikern ”Huvud, axlar, knä och tå”. Det du gör är att du sjunger låten samtidigt som du lägger händerna på den kroppsdel du sjunger om. Du kan börja sakta och successivt öka tempot. Såhär går låten:

  • ”Huvud, axlar, knän och tår, knän och tår
  • Huvud, axlar, knän och tår, knän och tår
  • Ögon, öron, kinden klappen får
  • Huvud, axlar knän och tår, knän och tår.”

Bygga klossar

Att bygga med klossar är både roligt och lärorikt. Det är enkelt att anpassa leken till barnets ålder. Om det är ett yngre barn kan du bygga upp ett torn av klossarna, som barnet sedan får välta ner, och äldre barn kan bygga själva. Det här är en lek som man kan göra väldigt lärorik. Du kan till exempel berätta hur många klossar du bygger och att du talar om vilka färger klossarna har. På så sätt har du involverat något nyttigt i leken, samtidigt som barnet får chans att lära sig väldigt mycket. Här kan du köpa superfina klossar med olika mönster, siffror och i olika färger.

Spegel, spegel

Sätt er på golvet mittemot varandra. Gör enkla grimaser och minspel till barnet, och kommentera när barnet härmar dig. Du kan utveckla leken genom att göra andra rörelser, till exempel sträcka ut armarna eller lägga huvudet på sned. Sen kan ni prova att byta roller. Börja härma barnet tills han eller hon upptäcker vad du gör. En simpel, men framförallt mysig lek för er båda.

Kurragömma

En klassiker som vi aldrig kommer tröttna på är den traditionella leken kurragömma. Leken kan varieras beroende på vilken ålder barnet är i. De två första åren i barnens liv kan man göra en simpel version, där man drar ett lakan över huvudet och säger ”Vart är pappa?” och vänta tills barnet kryper eller går runt dig.

För den minsta, eller när du känner att det behövs kan du ge barnet ledtrådar, som att ge ifrån dig ett ljud eller liknande, för att barnet ska ha lättare att upptäcka dig. När barnet sedan är lite större kan ni utveckla kurragömman och göra den svårare, det kan exempelvis innebära att du gömmer dig i ett annat rum.

Barn 2-3 år

Här har vi samlat våra bästa lektips på lekar för barn som är i 2-3-årsåldern.

SKATTJAKT

En lek som brukar vara populär bland barn är skattjakt. Det du behöver göra är att lägga ut ett spår, du kan markera spåret med snören eller pappersbitar. Du väljer själv hur långt ditt spår ska vara. I slutet av spåret gömmer du en liten skatt, som en belöning för att man lyckats hitta skatten.

Kasta boll

Att kasta boll är en lek som är bra både för barnets koordination och motorik. Bollkastning tränar koordinationen mellan öga och hand, och dessutom får barnet lära sig att dela med sig. Leken är ett bra sätt att lära barn att man måste ge för att kunna få.

När barnet är lite äldre kan man göra en tävling av leken, exempelvis kan man ”kasta gris”. Det går ut på att man kastar bollen till varandra och om man inte lyckas fånga den, bestraffas man med första bokstaven i namnet gris. Den som får hela namnet gris först är den som förlorar. Ordet behöver inte vara just gris, man kan välja lite som man själv vill.

Man kan ha både längre eller kortare ord om man vill. Spexa till leken med en lite roligare boll , det kommer garanterat uppskattas av barnet.

Naturbingo

Det här är en rolig lek där man samtidigt får njuta av naturen. Fotografera, rita av eller klipp ut bilder på saker från naturen. Det kan vara ett löv, en sten, en pinne m.m. Gör upp en spelplan av papper, där ni sätter fast era bilder. Sen går ni ut och letar efter saker att spela med. Lägg ut dem på spelplanen när ni hittar något som matchar bilderna. När alla sakerna ligger på sin rätta plats, dvs. stenen på stenbilden, pinnen på pinnbilden osv. är det bingo!

Gå på plankan

Öva på balansgång på ett roligt sätt genom att gå på plankan. Lägg ut en planka på en gräsmatta, eller någonstans där ni har ett mjukt underlag. Börja med att du visar hur man går på plankan och hur man upprätthåller balansen. Därefter får barnet försöka själv, och om ni vågar kan ni låtsas att ni går på piratskeppets planka och måste akta er för hajarna som simmar i vattnet nedanför.