Warning: mysql_pconnect(): MySQL server has gone away in /customers/8/3/4/lektipset.se/httpd.www/includes/config.php on line 3 Lektipset - Lekar för alla barn och alla tillfällen
Allt om familjen community. Forum för hela familjen inom motion, hälsa, kost och rådgivning Webbshop Tidningen Springcykel Zarahs Hälsoblogg   Zarah's Health Blog
 
Lektipset - lek och ha roligt tillsammans 

Precisionslekar

Öva upp precisionsförmågan genom att leka samtidigt. Kasta ring över en kon, boll i en hink, singla slant i en kopp eller kasta pil. Det är roligare om ni börjar med ett lättare momentet som att kasta en stor ring över en kon som står relativt nära eller kanske en liten boll i en stor hink. Låt ringen bli mindre eller flytta kon längre bort! Du bör vara utomhus och leka den här leken.

Skriv ut
Skicka till en kompis


Stimulera barnens intellekt

Lekande stimulerar ditt barns intellekt och varför inte öva fram era reaktioner och balans. Samla ihop både barn och vuxna och lek denna roliga utomhus där det finns gott om plats.
Ni börjar med att utse en ledare som får stå med ryggen till er andra för att sedan räkna till tre. Under tiden han räknar till tre, så ska ni andra ta er så nära ledaren som ni hinner. Nr han räknat till tre, så vänder han sig om och då ska ni alla stå blickstilla!

Ledaren kan gärna ropa stopp, still eller något annat som passar, så att ni alla vet när det är dags att frysa kroppen. OM ni hinner ta er fram till ledaren och klappa henne/honom på axel innan han vänder sig om, så har ni vunnit omgången. Leken startar om och vinnaren får vara ny ledare.

Skriv ut
Skicka till en kompis


Hälsoleken

Ring in grannar, kompisar eller lek hela familjen, ju fler desto roligare! Ställ ut några stolar i trädgården i en ring och sen får alla sätta sig på varsin. Ge varje deltagare ett fruktnamn till exempel päron, apelsin, äpple, kiwi eller banan. En person får börja med att stå i mitten och ropa ett fruktnamn, till exempel päron!

Alla päron byter då plats. Den i mitten skall ta sig en stol så fort det går, så att någon annan blir utan och får stå. Personen i mitten kan också ropa. FRUKTKOMPOTT och då byter alla plats samtidigt!

Skriv ut
Skicka till en kompis


Lekdag på grönan

Skynda, skynda iväg till Gröna Lund för nu har det roliga tivolit öppnat. Här trivs både stora och små och ni kan leka tillsammans hela dagen lång. Se Karibiens Pirater, Kanondrottningar, Flygande Elefanter, snurrande Tekoppar och lindansare. I år fyller Gröna Lund HELA 125 år och vill självklart att alla barn och vuxna ska vara med och fira. Kör en 5-kamp, gå i Lustiga Huset, flyg iväg på Kvasten, dingla med benen i Fritt Fall eller dansa med till tonerna från Pop-Expressen.

Skriv ut
Skicka till en kompis


Cowboyar och indianer

För denna lek, så behöver vara några stycken kompisar. Välj ut vilka som ska vara Cowboy och Indian, byt gärna senare så alla får prova på att vara bägge delar! Leken går ut på att smyga på varandra, utforska hemmet eller skogen efter bra gömställen. Klä gärna ut er för att göra leken extra skojig.

Cowboys kan ha pistoler och klä sig i skjorta, hatt och snusnäsduk. En långärmad tröja med en väst blir en perfekt klädsel. Knyt fast en scarf runt halsen eller över munnen så blir du en riktig vilda västerntuffing!

Indianer kan ha pilbågar, klä sig i pannband med fjädrar och vara målade i ansiktet. Måla streck på kinderna, ha bar överkropp och ett pannband runt huvudet med en fjäder som blivit över från påsken så blir du den coolaste indianen någonsin!

Bygg ett fort till Cowboysarna och en wigwam till Indianerna. Ni kan göra er egen pilbåge av pinnar från träd, till exempel En och pilarna av till exempel Asp, sätt lite häftmassa på spetsen för säkerhetsskull.

Skriv ut
Skicka till en kompis


Inga rövare finns i skogen

Denna lek gör sig allra bäst i en skogsdunge men det går också att med fantasin förvandla en lämplig lekyta eller området till en stor skog. En deltagare utses till att börja som rövare. I varsin ända av lekområdet markeras också ett bo som är vandringens start och mål beroende på i vilken riktning de andra barnen ska ta sig.

Leken börjar med att alla barn som ska på vandring blundar och räknar till 50 tillsammans. Rövaren går då och gömmer sig någonstans i skogen. Gemensamt börjar därefter alla barn sjunga eller ropa ”Inga rövare finns i skogen” samtidigt som de börjar gå eller springa mot det andra boet. När rövaren vill hoppar denna fram och börjar jaga de andra för att försöka kulla så många som möjligt.

Om någon blir kullad blir denna också rövare och hjälper till att fånga de andra. När alla har hunnit över till det andra boet eller blivit tagna börjar omgången om på nytt på samma sätt tills det bara är en kvar. Den som klarar sig sist kvar börjar som rövare nästa gång leken börjar helt om.

Skriv ut
Skicka till en kompis


;


Ladda ner

 Community med hälsa och motion för hela familjen

Zarah Öbergs bok Pigga Barn Pigga Föräldrar på Adlibris

Springcykel